Święta

Świąteczne Smaki z Całego Świata: Kulinarna Podróż przez Tradycje

Świąteczne Smaki z Całego Świata: Kulinarna Podróż przez Tradycje

Smak Świąt w 12 Odmianach: Kulinarna Podróż przez Kontynenty

Zapach pomarańczy pieczonych z goździkami miesza się z nutą wanilii i cynamonu. To ten moment w roku, gdy kuchnie całego świata wypełniają się wyjątkowymi aromatami. Każda kultura ma swój własny sposób na świętowanie, a najlepiej widać to po… tym, co ląduje na talerzach. Gotowi na podróż od mroźnej Finlandii po słoneczną Brazylię?

Europejskie Klimaty: Od Wędzonego Łososia po Siedem Ryb

W polskich domach Wigilia zaczyna się od łamania opłatkiem, a kończy na walce o ostatniego piernika. Nasz barszcz z uszkami i karp w galarecie to jednak zaledwie wierzchołek góry lodowej. We Włoszech na przykład wigilijna kolacja to prawdziwy maraton kulinarny – w Neapolu przygotowuje się aż 13 różnych dań rybnych, podczas gdy w Mediolanie króluje słodkie panettone.

Północ Europy ma bardziej stonowane, ale nie mniej ciekawe zwyczaje:

  • Norwegia: Pinnekjøtt – solone i suszone żeberka jagnięce gotowane na parze
  • Grecja: Christopsomo – Chleb Chrystusa z wytłaczanym krzyżem
  • Portugalia: Bolo Rei – korona z bakaliami i… niespodzianką w środku (kto znajdzie fasolę, płaci za ciasto w przyszłym roku!)

W moim domu od kilku lat przyjęliśmy zwyczaj dodawania jednego egzotycznego dania do wigilijnego menu. W zeszłym roku były to szwedzkie szafranowe bułeczki lussekatter – takie małe słoneczne kuleczki, które rozjaśniły nawet najbardziej pochmurny grudzień.

Gdy Choinka Rośnie Pod Palmą: Święta w Tropikach

Podczas gdy my marzymy o białych świętach, w krajach równikowych grudzień to szczyt sezonu letniego. W Brazylii wigilijna kolacja często odbywa się… w strojach kąpielowych! Na stole królują:

Danie Ciekawostka
Farofa Uprażona mąka maniokowa z boczkiem – bez tego nie ma świąt!
Rabanada Brazylijska wersja francuskiego tostu – chleb maczany w mleku, jajku i… cachaçy
Chester Specjalna krzyżówka kurczaka z indykiem – smakuje jak nasz indyk, ale jest bardziej soczysty

Na Filipinach z kolei święta trwają najdłużej na świecie – zaczynają się już we wrześniu! Flagową potrawą jest bibingka – ciasto ryżowe pieczone w bananowych liściach. Podobno najlepsze kupuje się od ulicznych sprzedawców o 4 rano po pasterce.

Twoja Kuchnia Jako Świąteczny Port Lotniczy

Nie trzeba być mistrzem kuchni, żeby zorganizować międzynarodową ucztę. Oto trzy proste pomysły:

  1. Śniadanie po brytyjsku – zamiast tradycyjnych kanapek, podaj mince pies (małe ciastka z bakaliowym nadzieniem) i eggnog (ajerkoniak po angielsku)
  2. Kolacja ze skandynawskim akcentem – gravlax (marynowany łosoś) z musztardowym sosem to danie, które przygotujesz z 3-dniowym wyprzedzeniem
  3. Deser z Bliskiego Wschodu – maamoul to orzechowe ciasteczka, które kształtuje się w specjalnych drewnianych formach

Pamiętam, jak pierwszy raz próbowałam meksykańskich buñuelos – chrupiących pączków polanych miodem. Było to podczas wymiany studenckiej, a smak tych pączków do dziś przywołuje u mnie wspomnienie tamtych świąt spędzonych z dala od domu.

Święta to czas, gdy nawet najprostsze potrawy nabierają magicznego smaku. Warto czasem wyjść poza utarte schematy i pozwolić sobie na kulinarną podróż – nawet jeśli odbywa się ona tylko w obrębie własnej kuchni. Bo czy nie o to właśnie chodzi w świętach? O tworzenie nowych tradycji, łączenie smaków i przede wszystkim – dzielenie się nimi z tymi, których kochamy.

Udostępnij

O autorze